dissabte, 3 d’agost de 2013

Aveyron Adventure Race finisher en el top-20 de l'europeu

Durant la setmana del 22 al 28 de juliol, va tenir lloc a la regió central francesa de l'Aveyron, l'Aveyron Adventure Race, la cursa que enguany, seria el campionat Europeu de l'especialitat de curses d'aventura. Un equip de 4 corredors (Carles, Alex, Dani i Isabel), més dues assistències (Lupe i Raul), 500 quilòmetres de cursa non-stop, 4 dies entre la sortida i l'arribada i uns 20000 metres de desnivell positiu, aquestes eren les dades de la cursa...

El viatge de l'equip va començar el dimatrs 23, quan els 4 corredors ja van viatjar cap a la regió en direcció a la gite d'étape que hauria de ser casa seva les propers 2 dies. L'endemà al matí van començar amb totes les verificacions administratives i tècniques, material, precintatge de pinces sportident... i el mateix dimecres 24 a la tarda, va tenir lloc el pròleg de la cursa a la localitat de Nant, un trail per relleus 2 a 2, que consistia en un recorregut de pujada i baixada des de Nant al cim del Roc Nantais (7.5 km amb 450 m D+), en el pròleg l'equip va aconesguir la 26ena posició.
L'ordre del pròleg, va determinar l'ordre de sortida de la cursa real, donada el dijous dia 25 a partir de les 8 del matí, on cada equip, aquest cop al complet, predria la sortida cada 30 segons.
Secció 1: BTT Nant - La Couvertoirade (32 km 772 D+ 546 D-)
Secció de sortida, on tots anàvem encara ben frescos. Un recorregut de descoberta per el fantàstic Forêt Dominale du Causse du Larzac. Els 4 corredors són bons pedalant i guanyen unes quantes posicions a equips que els havíen precedit a la sortida, el sol comença a apretar fort.
Secció 2: Orientació especifica La Couvertoirade (9 km 450 D+ 450 D-)
Comencem a posar en pràctica la nostra estratègia d'equip, la secció constava de balises opcionals en la que cada balisa marcada bonificava 20 minuts. Coneixadors de que es tractava d'un mapa molt tècnic per el que fa a la orientació, decidim marcar les balises urbanes (les més fàcils), més dues balises properes al poble, no urbanes i tècniques on els orientadors de l'equip van fer gala del seu bon maneig del mapa. D'aquesta forma, guanyavem temps real respecte als equips que volien anar a totes les balises i bonificavem més temps que els equips que només havien marcat les urbanes (la majoria).
Secció 3: BTT La Couvertoirade - Viala-du-Pas-de-Jaux (49 km 1444 D+ 1423 D-)
Una secció a les hores fortes de sol del dia, creuant el semi-desert de Rocs de Louradou, un verdader infern. El primer a caure de l'equip és en Carles per culpa del sol, i l'equip es veu obligat a aturar-se a la població de Canals i "assaltar" l'aixeta dels paletes que restauren l'esglèsia del poble. Després d'un bon bany refrescant i un entrepà l'equip segueix endavant. La part final del recorregut es tractava d'una espectacular baixada per el mig d'un penyassegat fins a Saint Paul des Fonts, per tornar a remuntar el recorregut visitant una abandonada cave de Roquefort i encarar la recta final fins a Viala-du-Pas-de-Jaux.
Secció 4: Trekking Viala-du-Pas-de-Jaux - Viaduct de Millau (43 km 2200 D+ 2650 D-)
Seria la secció amb la que l'equip començaria la nit. L'estratègia com a bons coneixadors de que el trekking era el nostra punt feble, seria arribar a final de secció de la forma més ràpida possible penalitzant algunes balises, guardant forces, i assegurant amb la orientació. Ja en la foscor, els llums vermells de l'impressionant viaducte de Millau sempre guiaven als equips en la nit.
Secció 5: Caiac Viaduct de Millau - Saint Rome-de-Tarn (20 km 0 D+ 60 D-)
Secció molt divertida de caiac de riu nocturna. Els equips gaudien just a la sortida d'una impressionant vista del viaducte de Millau ja que l'havien de creuar remant. Després el Tarn es convertia en un riu planer, amb l'aigua a favor, però que de tant en tant guardava una petita sorpresa als equips en forma de roques que provocaven uns divertits ràpids per refrescar als que gosaven adormir-se. L'equip arriba a Saint Rome-de-Tarn coincidint amb la primera llum del dia i amb la Isabel glaçada per la baixa temperatura de l'aigua. Una excel·lent assistència a final de secció recupera a tot l'equip amb les forces necessaries per seguir endavant.
Secció 6: BTT + Orientació específica Saint Rome-de-Tarn - Naucelle (100 km 3590 D+ 3410 D-)
Una secció molt exigent i molt llarga, on l'equip va cometre un error gran que els va penalitzar fortament. Pensant-se que la porta horaria del dia es trobava a l'inici de la secció d'orientació intermitja, arribant amb un marge de 30 minuts, quan realment la porta horaria es trobava a final de secció a Naucelle, 50 km més endavant. Durant el dia va ser un constant de carreteres amunt i avall, fent molt de desnivell amb molta calor. Al arribar a la secció intermitja d'orientació, només nosaltres i l'equip Quechua la van completar, però després, per no penalitzar més, l'equip va decidir demanar la repatriació amb cotxe fins a final de secció, un encert ja que va donar un descans extra a tots els corredors.
Secció 7: Orientació específica Naucelle (9 km 450 D+ 450 D-)
Al no cumplir la porta horaria l'equip no va poder fer la secció passant directament a la següent. A aquestes alçades de cursa, tarda del segon dia, ja havien abandonat equips de la talla de Raidlight o Lafuma Rose per deshidratació d'algun component de l'equip, els companys de Bimbache Grifone estaven també camí de Catalunya i els amics de Catraid Trangoworld amb dubtes de si continuar o no. Sense cap dubte la cursa s'estava pagant en espècies el preu que valia.
Secció 8: BTT Naucelle - Mayran (44 km 1850 D+ 1734 D-)
Una secció molt divertida, gaudint de les primeres hores de la nostra segona nit en cursa. Els orientadors de l'equip tornen a deixar en evidència a 3 equips amb qui vam compartir les primeres hores de secció, els nostres nois estaven que es sortien!! Arribant a la última part de la secció, el recorregut visita el bonic poble de Belcastel coincidint amb la festa del poble, on els hebris habitans animen amb totes les seves forces un per un els corredors. A l'arribada un nou tracte excepcional de l'assistència amb un sopar deliciós, seguint l'estratègia marcada, els membres de l'equip gaudeixen dels primers 30 minuts de son, abans d'atacar la següent secció.

Secció 9: Trekking Mayran - Chapelle Saint-Jean-le-Froid (28 km 1257 D+ 1297 D-)
Una secció a peu que portaria a l'equip a gastar la seva segona nit en cursa. L'estratègia seguiria sent la mateixa, arribar a peu el més ràpid possible a final de secció. Aquesta decisió permetria a l'equip caminar per pistes bastant planes i bones, poden organitzar els trenets per parelles i poder dormir caminant. Aquests trenets es tracten de col·locar els corredors per parelles un darrera l'altre i agafar amb cada mà un bastó de trekking, el corredor que va a darrera va guiat per el que va a davant i pot anar caminant amb els ulls tancats, no arribant a dormir però si descansant. Les poques hores de son que ha tingut l'equip fa que la pujada final a la capella de Saint-Jean-le-Froid sigui molt dura i alguns d'ells tinguin problemes per mantenir la línia recta. A més a més, el següent canvi de secció l'assistència estava prohibida així que els corredors haurien de valer-se per ells mateixos amb el material que portaven a sobre.
Secció 10: BTT Chapelle Saint-Jean-le-Froid - Entrayguès-sur-Truyère (43 km 1444 D+ 1870 D-)
Una nova secció de BTT després d'haver pogut descansar una miqueta al canvi de secció. Els corredors ja acusaven les poques hores de son durant els dies anteriors i amb el potent sol de mig matí l'Alex comença a tenir problemes de marejos. Per el camí ens anem trobant amb altres equips dormint als vorals de les carreteres i alguns d'altres, més greus, afectats per insolacions. Nosaltres, al nostre ritme, seguim endavant i ens plantem a final de secció després d'una vertiginosa baixada fins a tocar de nou les aigues del riu Lot. Aquest cop si, una nova calurosa benvinguda per part de l'assistència i un bon plat d'arròs per cada corredor, gaudint també d'un merescut bany a les fredes aigues del riu.
Secció 11: Trekking + cordes + barranc Entrayguès-sur-Truyère - Le Brézou (40 km 2700 D+ 2450 D-)
Una nova secció a peu seguint l'estratègia que tant bé havia funcionat fins ara, anar el més recta possible. A l'inici de la secció, el control de sortida ens va advertir que el parte meteo donava pluja per les 8 del vespre. Les primers hores de secció un sol espatarrant, com sempre, però a les 20:30, quan l'equip es trobava a una alçada de 600 metres sobre el riu Truyère es va desencadenar una tempesta impressionant, pluja, pedra, llamps i trons caient a pocs metres dels corredors feien posar la pell de gallina, i segons les seves pròpies paraules, fins i tot van arribar a passar por... un cop passada la primera part de la tempesta, i gràcies a la grandesa d'aquest esport, van fer que ens trobèssim al mateix lloc amb els equips gallecs de Keltoi Fridama i Gallaeicia, juntament amb 2 equips francesos més, mentre rebiem la notícia de que Protecció Civil obligava a parar i suspendre la cursa per perill de que es reprenguès la tormenta. Tocava doncs esperar el cotxe d'assistència i anar cap a meta neutralitzats.
Així doncs, aquesta va ser la nostra aventura, amb un final, vist a posteriori i fredament, poc agradable. L'equip format per l'Alex, en Dani, l'Isabel, en Carles, la Lupe i en Raul va funcionar a la perfecció durant les hores que vam estar en cursa, veiem com a gran objectiu arribar a la línia de meta i ens notàvem tots amb les forces i l'energia suficient per arribar-hi, tot i això, entenem a la perfecció la decisió presa per la organització i estem segurs que van prendre-la pensant sempre amb la seguretat de tots nosaltres, és d'agrair. Tot i això però, creuar l'arc d'arribada d'una gran aventura és una sensació indescriptible que l'equip no va poder gaudir.
En nom de tots els corredors i assitència volem agrair el suport donat durant tota la cursa dels nostres companys Joan, Ricky i Cristina, que des de casa, patien més que nosaltres perque les coses anèssin bé. També als nostres familiars que ens van anar enviant missatges d'ànim cada dia.
Finalment als nostres patrocinadors i col·laboradors que sense ells, les nostres cròniques aventureres no serien possibles: Sport HG, C.E. Ascensiones Guiadas, Ríos y Canoas, Lafuma, Rètols Planas, Climbat Girona, Enric Joier, Sportivament, Bes-T i Nutrisport.