dijous, 27 d’octubre de 2011

Raid del Segre, la consagració!

El passat 15 i 16 d’octubre es va disputar en terres lleidatanes la 2ona edició del Raid del Segre organitzat per els bons amics incombustibles Raid del Segre – Borges Trail. Un cap de setmana de raid per molt bons paisatges, rius, alta muntanya, poblets, i ciutat, una barreja explosiva que va resultar ser molt favorable a l’equip Lafuma Sport HG, mireu, mireu i veureu com va acabar:

L'equip al complert


S01: ORIENTACIÓ URBANA + TREKKING (CAMARASA – PRESA DE CAMARASA)

La sortida d’un raid, ja sabeu, aquells moments de nervis que dóna tota competició. L’organització ens porta fins a la plaça de l’església de Camarasa, on es donarà el tret de sortida a una primera part de secció que serà una orientació urbana per el poble, ordre score, per tant, primer de tot decidim quin ordre farem, veiem per on hem de sortir del poble per enllaçar el trekking i comencem a córrer, amb la sorpresa de que som els primers a arrencar i que uns quants equips de referència es limiten a seguir-nos, comencem a tenir un nom dintre d’aquest món. Acabem la urbana sense problemes, som els primers que marxem del poble i enllacem la primera pujada dura direcció a la presa de Camarasa, ens atrapa i ens passa Häglofs que corren com uns animals, i ens atrapa Medilast a qui aconseguim mantenir el ritme, deixant-los uns metres al coronar el cim. Comencem a baixar i enmig del barranc de la nostra esquerra s’obre un corriol no cartografiat, un camí equipat que ens porta directes a final de secció, sense perdre ni guanyar temps arribem segons, comença la diversió de lluitar per un raid!

S02: RAFTING (RIU SEGRE)

Després del ràfting descafeïnat que ens va tocar fer al raid de Sort ja no ens esperàvem gran cosa, un tram de riu fàcil, amb 3 zones de ràpids ens porten amb uns 20 minuts fins a final de secció, una secció prou divertida i refrescant.

S03: TREKKING + RAPEL (RIU SEGRE – SANT LLORENÇ DE MONTGAI)

Una de les seccions estrella del raid per la seva duresa física, prop de 13 km amb més de 1000 metres de desnivell positiu. Aconseguim fer pràcticament tota la pujada aguantant el ritme de Medilast i de Häglofs, el nostre objectiu, però abans de coronar dóna caça al cap de cursa l’equip d’Infisport Sural Raid, amb dos bons corredors de muntanya que corren com bojos per aquells cims, nosaltres però, seguim el nostre ritme, amb un sol error d’orientació i anar fent camí. Una baixada per un corriol molt divertit condueix els equips a la població de Sant Llorenç de Montgai, a la bora del pantà amb el mateix nom, on just abans de tornar a la civilització, cal fer un ràpel volat d’uns 50 metres.

Mentre uns corren altres aprofitem per "esmorzardinarberenar", mmmmmm...

S04: CAIAC (SANT LLORENÇ DE MONTGAI – CAMARASA)

Un recorregut d’uns 7 quilòmetres ens deixarà descansar les cames una estona i tocarà fer força amb els braços. En Manel va arribar una miqueta tocat del trekking, i acusa un dolor a l’espatlla que no el deixar remar del tot bé fins que no s’escalfa el múscul al cap d’uns 15 minuts. En aquesta secció perdem una miqueta de temps respecte Medilast i Häglofs, però aprofitem per recuperar als companys d'Infisport que són més de secà. La secció passa ràpid un cop superats els problemes inicials d’espatlla, i arribem a Camarasa continuant en 4a posició mentre Häglofs a recuperat el liderat. Fins a final de secció, toca córrer una miqueta amb el vestit de caiac per els carrers de la població que ens ha vist sortir fa unes 4 hores.

S05: PATINS + BTT (CAMARASA – CUBELLS – ALÒS DE BALAGUER)

La primera part de la secció transcórrer amb patins entre les poblacions de Camarasa i Cubells, on el llibre de ruta especifica clarament que l’assistència ha de deixar-hi les bicicletes i continuar fins a Alòs de Balaguer, però sembla ser que aquestes indicacions no queden clares a tots els equips, que aprofiten per fer una assistència on no n’hi ha d’haver, en qualsevol cas, la nostra assistència formada per la Lupe i la Cristina segueix el peu de la lletra les instruccions, i al acabar la secció de patins trobem el material de BTT preparat amb tota la cura del món. La BTT que ocuparà la segona part de la secció havia de ser un pur tràmit de 10 km pràcticament de baixada, però acaba desenvolupant-se per uns corriols molt tècnics que alenteixen el ritme i diverteixen als millor baixadors fins a l’arribada a Alòs de Balaguer on ja ens esperen les nostres “nenes” amb tot preparat.

S06: ORIENTACIÓ URBANA + ESCALADA (ALÒS DE BALAGUER)

Una secció d’orientació específica per el poble, amb un mapa ortofoto que comporta bastants problemes llegir la ubicació exacta de la balisa en un terreny tant i tant desnivellat, però tenim sort, llegim bé i no cometem errors fins a arribat a una balisa final on hi ha una via d’escalada, on depenent el grau de dificultat es bonifica més o menys temps, ens decantem per la via més fàcil com a mals escaladors que som i la completem amb el temps suficient per poder bonificar una quants minuts.

S07: BTT (ALÒS DE BALAGUER – PRESA DE CAMARASA)

Una nova secció decisiva, una BTT de més de 20 km amb uns 700 metres de desnivell positiu acumulat. Sortim d’Alós de Balaguer quan en Terriman ens canta que estem perdent uns 35 minuts respecte als líders. De sortida ens toca una bona pujada durant pràcticament un terç de la secció, pujada de les que piquen suau, que s’acumulen, progressives, de les que ens agraden als BTTerus. Fem una pujada a tota velocitat recuperant un temps brutal i distanciant un grapat de minuts a l’equip RDK Extrem que ens venia per darrera, un cop dalt la cinglera, unes vistes impressionants del pantà de Camarasa, un petit error d’orientació per intentar anar per un camí que a la realitat no existia, i després el millor de tot, una impressionant baixada per un corriol single-track amb corbes a dreta i esquerra, baixant els 500 metres de desnivell en poc més de 5 km, un cop a baix, una passarel·la metàl·lica per sobre les aigües del riu Segre i un petit tram d’asfalt on en Manel, motivat per arribar, fa una pedalada que li trenca la cadena a menys d’1 km d’arribar, decidim no canviar i que s’agafi a la motxilla, l’estiro fins a final de secció on arribem amb un temps impressionant i havent recuperat més de 10 minuts als líders.

S08: TREKKING + TIR AMB ARC (PRESA DE CAMARSA – CAMARASA)

Una última secció de transició, curta i ràpida, trekking de 3 km fins a arribar de nou a la població de Camarasa, en Raul i en Manel ho donen tot, rebaixen 20 minuts el temps estimat de la secció i arriben a meta a menys de 20 minuts dels líders, en quarta posició, l’esperança encara és viva, per la segona etapa, tot és més que possible! Per acabar, abans d’una dutxa un tir amb arc per relaxar els braços, bon resultat d’en Manel i en Raul!

ETAPA 2:

S01: PATINS (PONT DEL RIU SEGRE – LA MITJANA)

La primera secció del dia, havent dormit i amb les cames descansades (o això ens pensàvem). Tocava posar-se a patinar per el pont de la Mitjana, tres voltes al pont d’anada i tornada. La tàctica per l’etapa era clara, sortir a rebentar la cursa des del metre 0 per anar posant minuts entre nosaltres i la resta d’equips. Decidim sortir a donar-ho tot, i resulta que a la primera corba del pont ja portàvem 50 metres d’avantatge a la resta de patinadors! La cursa es posava bé i decidim mantenir el ritme per apretar a la última volta i fer el canvi els primers, la tàctica comença a funcionar!

S02: BTT + ORIENTACIÓ ESPECÍFICA (LLEIDA – LLEIDA)

Toca sortir els tres corredors amb bici, els primers de fer-ho. 35 quilòmetres pràcticament plans per les rodalies del sud oest de Lleida, sense mapa, seguint les indicacions de fletxes i cintes que de tant en tant es perdien i de tant en tant una balisa per marcar. Més o menys al quilòmetre 8, dubtem en una cruïlla just a l’atrapar els equips d’aventura que havien sortit abans, no veiem marques, ens parem i ho aprofiten els Häglofs per atrapar-nos, decidim seguir-los i els hi aguantem el ritme. Al més pur estil pelotón, els Lafuma rodem completament en línia, aprofitant rebufs, a un ritme proper als 35 km/h, la secció passarà ràpid. Més o menys al quilòmetre 20 arriba un moment decisiu, potser un pèl polèmic. Els Häglofs veiem que es salten una indicació que ens fa girar a la dreta cap a la població d’Albatàrrec, nosaltres, que ens havíem despenjat uns metres, veiem la cinta i girem sense dir res, som conscients que pot semblar una actitud de poc companyarisme, no us la negaré, jo mateix ho penso, però en aquell moment, amb ganes de guanyar, amb la possibilitat de fer-ho i veient que no somiàvem, vam prendre la decisió d’aquella manera, ho sentim molt per els bons companys de Häglofs, però en aquell moment vam actuar així, vàrem parlar-ho tranquil·lament tots plegats a l’acabar la cursa i ells van molt ben acceptar les nostres raons i nosaltres les seves, gràcies per entendre-ho! Doncs res, allà es va decidir bastant la cursa, ells van perdre molt temps, Medilast no els veiem ni a la llunyania i nosaltres no abaixàvem el ritme. Al km 27 s’arribava a una petita orientació específica per els aiguamolls de Rufea, que completem sense problemes, fins i tot amb les bambes de bici! Amb pocs minuts ens tornem a plantar a Lleida, zona de transició, on arribem, sense cap problema, en primera posició.

S03: ESCALADA (ROCÒDROM DE PARDINYES)

Una via a completar per 2 corredors, la fem en Raul i jo mentre en Manel ens va “enxufant” entrepans de pa Bimbo a la boca i Coca Cola, una via facileta que completem ràpid, següent secció, vinga!

S04: CAIAC (PRESA DE LA MITJANA – LLEIDA)

Una petita secció de caiac, prop de 2 km fins a un pont del parc de la Mitjana i tornar, em toca completar-la juntament amb en Manel i aguantant la pudor de l’aigua estancada de la presa. Anem i tornem, i just a l’arribada veiem com Medilast ha arribat segon i tot just puja al caiac portem uns 15 minuts d’avantatge i encara ens queda una secció molt i molt favorable.

S05: ORIENTACIÓ ESPECÍFICA (PARC DE LA MITJANA)

Aquesta és la nostra, per acabar de decidir el raid, tres circuits d’orientació esportiva per el Parc de la Mitjana amb modalitat a escollir, fer-ho tots junts, o cada un, un circuit, aquesta és l’avantatge que teníem, sabíem que dels equips perseguidors tots tenien com a mínim un corredor que no orientava bé, nosaltres els tres orientàvem i sabíem que guanyaríem temps de totes, totes, així ho vam fer, un circuit cada un i sense equivocar-se gaire! Häglofs fa un 2+1, ajuntant un corredor que no orienta amb un que orienta, mentre que Medilast intenta una tàctica, segons l’aparença, il·legal, fet que els hi suposa una duríssima penalització i perden tota opció.

Sortim de la orientació específica guanyant temps, de camí a meta ens toca fer un tir amb arc que tornem a completar bonificant uns quants minuts i per fi el moment esperat, l’arribada a meta, per nosaltres ja era prou satisfacció haver guanyat l’etapa de diumenge! Amb això estàvem més que satisfets, però va ser després del dinar de germanor, quan s’entregaven els premis que Lafuma – HG Sport es va anunciar com a guanyador absolut de la classificació general del Raid del Segre 2011, un resultat que feia temps que buscàvem, que volíem i que no aconseguíem, i per fi ha arribat, la nostra primera victòria a la Copa Catalana de Raids d’Aventura! És un bon presagi per ARWC 2012? Cap allà anem!!

I finalment, des d'aquest modest blog d'un gran amant, aficionat a aquest i a molts altres esports, voldria demanar a alguns dels equips participants a la Copa Catalana FEEC de Raids d'Esports de Muntanya que deixin de fer suposicions i de publicar notícies sobre la seva classificació a la general final de la Copa Catalana, nosaltres etem igual d'ansiosos que vosaltres per saber com ha quedat la classificació, però senyors, qui té ara la paraula, o més ben dit, el teclat, és la federació, així que companys Borges Trail, Medilast i Cambrils, deixeu-ho estar perque únicament esteu creant mal ambient i els únics que quedareu malament al final, o no, sou vosaltres! sort a tots!


CLASSIFICACIÓ RAID DE SEGRE 2011:

1.- Lafuma HG Sport

2.- Cambrils Grup Les Barques

3.- Infisport Sural Raid

4.- Burgues Vas Parat

5.- Sambari Häglofs

6.- RDK X-Trem

7.- Rocko X-Team

8.- Medilast Sport

9.- Rantamplan